Smaczna propozycja na zdrowy obiad ,aby przemycić orzechy, które dają wspaniały aromat w mięsach.
Składniki:
1,5 kg schabu
ok 200g suszonych śliwek
100-200g obranych orzechów włoskich
przyprawy:
papryka ostra w proszku
tymianek
sól i pieprz
przyprawa do grilla dobrej jakości
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu płynnego
50 ml oleju
Schab ze śliwką w orzechowym aromacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa. Następnie upychamy w dziurkę śliwki jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
Orzechy ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w młynku. Orzechy wsyp do oleju. Przygotowany schab nacieramy olejem z orzechami, miodem, musztardą i przyprawami. Mięso odstawiamy na godzinkę , a najlepiej na całą noc do lodówki.
2.Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia.
Pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut w piekarniku.
3.Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia. Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze