Schab ze śliwką w orzechowym aromacie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smaczna propozycja na zdrowy obiad ,aby przemycić orzechy, które dają wspaniały aromat w mięsach.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    ok 200g suszonych śliwek
    100-200g obranych orzechów włoskich
    przyprawy:
    papryka ostra w proszku
    tymianek
    sól i pieprz
    przyprawa do grilla dobrej jakości
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka miodu płynnego
    50 ml oleju

    rękaw do zapiekania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab ze śliwką w orzechowym aromacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa. Następnie upychamy w dziurkę śliwki jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
    Orzechy ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w młynku. Orzechy wsyp do oleju. Przygotowany schab nacieramy olejem z orzechami, miodem, musztardą i przyprawami. Mięso odstawiamy na godzinkę , a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • schab 2. Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia.
    Pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut w piekarniku.
  • schab 3. Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia. Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować