Schab zapiekany ze szpinakiem, mozarellą oraz orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje.
Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano.
Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści.
Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką.
Komentarze