Schab zapiekany w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna, odcisnąć, pokroić, wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości (wywar ma być praktycznie całkowicie zredukowany).
Cebule posiekać, zeszklić na oleju (na smalcu również będzie super), dodać do kapusty.
Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem, obsmażyć na złoto, najlepiej na smalcu.
Płaskie żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, na dno wyłożyć połowę ugotowanej kapusty, na kapuście poukładać kotlety.
2.Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu, wymieszać z pozostałą kapustą, przykryć nią mięso.
3.Naczynie niczym nie przykrywać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Komentarze