Schab z wiśniami

5 (156 ocen)

  • 30 min

Nietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.Gorąco polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * kotlety schabowe – 2 szt

    * wiśnie bez pestek – 250 g

    * cebula – 1 szt

    * ocet balsamiczny – 1 łyżka

    * miód – 1 łyżka

    * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

    * olej – 4 łyżki

    * ziele angielskie – 2 szt

    * cynamon – 1 szczypta

    * czosnek – 2 ząbki

    * rozmaryn – 1 gałązka

    * sól – do smaku

    * pieprz – do smaku

    * chili – do smaku
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Schab z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.

    Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.

    Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.

    Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy.

    Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili.

    Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą i pieprzem.

    Smażymy do miękkości i podajemy gorące z przygotowanym sosem.

    Świetnym dodatkiem są np. pieczone ziemniaczki!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować