Schab z sosem i paprykowym purée

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Wychowuję synka i gotuję. Ten przepis dostałam dawno temu od mamy mojej koleżanki.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 4 plastry schabu
    ● czerwona i zielona papryka
    ● op. ziemniaczanego purée
    ● 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
    ● 1 szkl. mleka
    ● 4 łyżki margaryny
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ● kilkanaście posiekanych listków bazylii lub łyżka suszonej
    ● słodka mielona papryka
    ● sól
    ● świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Schab z sosem i paprykowym purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach margaryny. Kotlety wyjmujemy i oprószamy solą. Sos: do tłuszczu po smażeniu wlewamy wino. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy.
  • 2. Purée: z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Dusimy 5 minut w 500 ml wrzątku z 1/2 łyżeczki soli. Dodajemy mleko, resztę margaryny i koncentrat. Zdejmujemy z ognia i mie-
    szamy z purée. Doprawiamy i wsypujemy bazylię.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny Mięso oprószone pieprzem warto włożyć na ok. godzinę do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować