Schab z sosem grzybowym i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zdrowa potrawa szczególnie zachęci serduszko z kaszy gryczanej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kotlety schabowe: 4 sztuki
    - suszone grzyby leśne (namoczone w wodzie): 1 łyżka
    - suszone pomidory: 1 łyżka
    - kostka rosołowa do smaku: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - śmietanka słodka 12%: 0.5 szklanki
    - sól,pieprz,papryka słodka,liść laurowy,lubczyk: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z sosem grzybowym i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z sosem grzybowym i kaszą gryczaną 1. Kotlety rozbijamy,przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy kotlety z obu stron.
    Na rozgrzanym tłuszczu smażymy chwilę,następnie przekładamy do garnka.
    Dodajemy litr wody,kostki rosołowe i dusimy.
    Grzyby wcześniej namaczamy,kroimy na kawałki i dodajemy
    do garnka z kotletami.
    Pod koniec duszenia ,gdy mięso będzie miekkie dodajemy kilka
    suszonych pomidorów.
    Mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu.Jeszcze chwilę gotujemy
    aż sos będzie w miarę gęsty.Dodajemy do sosu słodka śmietankę.
    Kaszę gryczaną gotujemy wg.opisu na opakowaniu przekładamy
    do miseczki w kształcie serca.Następnie kaszę wykładamy z miski na talerz
    dodając porcję schabu,polewamy sosem.Posypujemy natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować