Schab z jabłkami, czekoladą i kolorowym pieprzem z trio puree, surówką i a'la sosem cytrusowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne danie zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SCHAB:
    1 kg schabu wieprzowego
    4 jabłka
    opakowanie kolorowego pieprzu
    kilka łyżek keczupu
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    4 łyżki masła
    1 łyka masła
    TRIO PUREE:
    3 buraczki
    1 łyżka octu
    4 duże ziemniaki
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    6 marchewek
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    KISIEL CYTRUSOWY:
    sok z 2 pomarańczy
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    SURÓWKA:
    1 por
    1/2 selera
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 jabłka
    sól, pieprz
    cukier
    odrobina soku z cytruyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z jabłkami, czekoladą i kolorowym pieprzem z trio puree, surówką i a'la sosem cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SCHAB:
    Jabłka myjemy, nie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 1/2-1 cm. Mięso myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, delikatnie je rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na folii aluminiowej kładziemy jedną łyżkę masła, na to kładziemy pierwszy kawałek schabu, smarujemy keczupem i kładziemy plaster jabłka. Następnie na to kładziemy kolejny kawałek schabu, keczup i jabłko. Czynność powtarzamy do czwartego plastra schabu, na który nakładamy tylko lekko zgnieciony wałkiem kolorowy pieprz. Piramidkę zawijamy w folię i pieczemy do miękkości w rozgrzanym do 180-200 stopni Celcjusza piekarniku. Czekoladę wraz z 1 łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piramidki.
  • 2. SURÓWKA:
    Wszystkie składniki myjemy. Marchew, seler i jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Por przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku .
  • 3. A'LA SOS:
    Sok z pomarańczy i cytryny łączymy i zagotowujemy w rondelku. W 1/2 szkl wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do soków (ewentualnie gdyby sos był za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody). Doprawiamy do smaku cukrem.
  • 4. TRIO PUREE:
    Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części aby szybciej się Ugotowały. Każde z nich gotujemy w osobnym rondelku. Marchew gotujemy z dodatkiem odrobiny cukru i 1 łyżką masła, Buraczki zakwaszamy octem, a ziemniaki gotujemy z solą. Po ugotowaniu Ziemniaki ucieramy ze śmietaną i masłem, a buraczki i marchew z masłem. Każde puree doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować