Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i ścinamy z wierzchu białe włókna.
2.Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa i obficie silimy schabw środku i na wierzchu. Następnie upychamy w dziurkę delikatnie figi jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
3.Marynata: pomarańcze przecinamy na pół, Z jednej połowy wyciskamy sok do miseczki, a drugą połowę kroimy na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ,aż się połączą.
4.Przygotowany schab nacieramy marynatą, a na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Pozostawiamy w marynacie przez godzinę w lodówce.
5.Aby figi nam nie wypadły możemy końce schabu zabezpieczyć wbijając po dwie długie wykałaczki.
6.Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia.
7.Pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut w piekarniku.
8.Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 10-20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia.
9.Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Porady
Schab pieczemy zawsze w skali 1:1 czyli 1kg schabu pieczemy 1 godzinę, 2kg-2godziny.
Komentarze