Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej

0 (0 ocen)

Smaczna propozycja na urozmaicenie schabu na niedzielny lub świąteczno-noworoczny obiad.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    4 małe twarde świeże figi
    marynata:
    1 pomarańcza
    pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
    płaska łyżeczka kminku
    sól i pieprz
    1 łyżka miodu płynnego

    Rękaw do zapiekania
    4 długie wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Mięso myjemy i ścinamy z wierzchu białe włókna.
  • schab z figami 2. Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa i obficie silimy schabw środku i na wierzchu. Następnie upychamy w dziurkę delikatnie figi jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
  • marynata 3. Marynata: pomarańcze przecinamy na pół, Z jednej połowy wyciskamy sok do miseczki, a drugą połowę kroimy na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ,aż się połączą.
  • schab w marynacie 4. Przygotowany schab nacieramy marynatą, a na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Pozostawiamy w marynacie przez godzinę w lodówce.
  • wykałaczki 5. Aby figi nam nie wypadły możemy końce schabu zabezpieczyć wbijając po dwie długie wykałaczki.
  • schab 6. Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia.
  • schab z figami 7. Pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut w piekarniku.
  • image-0t83hrs 8. Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 10-20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia.
  • SCHAB 9. Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Porady

Schab pieczemy zawsze w skali 1:1 czyli 1kg schabu pieczemy 1 godzinę, 2kg-2godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować