Smakowity,mięciutki schab.Bardzo aromatyczny i pachnący,na zdjęciu tego nie widać ale razem z upieczonym schabem mamy też fajny sos.Bardzo nam smakuje i szczerze polecam.
Składniki:
schab około 1,20 kg
2 łyżki oleju
1/2 kostki masła
7-8 ziaren jałowca
duża główka czosnku
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka soli
Schab wolno pieczony z dzikim aromatem jałowca i czosnku . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć,dokładnie obsuszyć i obsmażyć na dymiącym z gorąca oleju ze wszystkich stron,tak by skórka zmieniła kolor na brązowy.Mięso ostudzić.
2.Jałowiec rozgnieść i wymieszać z solą i pieprzem.Czosnek obrać i pokroić na cienkie plastry-dodać do soli z przyprawami.Mieszanką dobrze natrzeć przestudzone mięso,bardzo dokładnie wcierając w całą powierzchnię.
3.Natarty przyprawami schab włożyć do rękawa foliowego,na wierzchu mięsa położyć masło pokrojone na kilka kawałków.Rękaw dokładnie spiąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 C na 4 godziny.
4.Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i-nie otwierając-odstawić by odpoczęło przez kilkanaście minut.
5.Podawać pokrojone w plastry z sosem powstałym podczas pieczenia.
Komentarze