Schab wolno pieczony z dzikim aromatem jałowca i czosnku .

4.5 (185 ocen)

Smakowity,mięciutki schab.Bardzo aromatyczny i pachnący,na zdjęciu tego nie widać ale razem z upieczonym schabem mamy też fajny sos.Bardzo nam smakuje i szczerze polecam.

Składniki:

  • schab około 1,20 kg
    2 łyżki oleju
    1/2 kostki masła
    7-8 ziaren jałowca
    duża główka czosnku
    1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab wolno pieczony z dzikim aromatem jałowca i czosnku . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć,dokładnie obsuszyć i obsmażyć na dymiącym z gorąca oleju ze wszystkich stron,tak by skórka zmieniła kolor na brązowy.Mięso ostudzić.
  • 2. Jałowiec rozgnieść i wymieszać z solą i pieprzem.Czosnek obrać i pokroić na cienkie plastry-dodać do soli z przyprawami.Mieszanką dobrze natrzeć przestudzone mięso,bardzo dokładnie wcierając w całą powierzchnię.
  • 3. Natarty przyprawami schab włożyć do rękawa foliowego,na wierzchu mięsa położyć masło pokrojone na kilka kawałków.Rękaw dokładnie spiąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 C na 4 godziny.
  • 4. Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i-nie otwierając-odstawić by odpoczęło przez kilkanaście minut.
  • 5. Podawać pokrojone w plastry z sosem powstałym podczas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jałowiec Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować