Schab z ananasem i porem w sosie musztardowym

4.5 (194 ocen)

Smaczne i szybkie danie obiadowe. Polecam, jeśli ktoś lubi połączenie mięsa i słodkich owoców :).

Składniki:

  • 600g schabu bez kości
    1/2 puszki ananasa w syropie
    150g ryżu
    3 łyżki musztardy
    2 łyżki miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki
    biała część pora
    1 ząbek czosnku
    kawałek świeżego imbiru (może być mielony)
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z ananasem i porem w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, umyć osuszyć. Pokroić na plastry a następnie na paski. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do miski włożyć drobno posiekany czosnek oraz imbir (może być mielony). Dodać sos sojowy, wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, przykryć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  • podsmaż mięso z porem 2. Po tym czasie paski schabu wrzucić na rozgrzany olej. Por umyć, pokroić w cienkie plastry,dorzucić do mięsa. Smażyć do miękkości. Ananasa osączyć z syropu, pokroić w kostkę.
  • 3. Syrop z osączenia ananasa wlać do rondelka, dodać miód, musztardę i śmietankę. Gotować,aż sos zgęstnieje. Następnie mięso zalać sosem i dodać ananasa. Schab podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować