Schab z morelami pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przecinamy w środku robiąc dwie symetryczne dziury.
2.Następnie upychamy w dziury morele jedną przy drugiej na ścisk, tak aby przez całą długość schabu były morele.
3.Tak przygotowany schab nacieramy olejem i przyprawami.
odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
4.Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia w piekarniku i pieczemy w 200stopniach przez godzinę ,a później zmniejszamy na 180 i pieczemy jeszcze godzinkę. pół godziny przed wyjęciem schabu można rozciąć worek, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia.
5.Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował.
Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek.
Porady
Schab można zrobić z żurawiną lub suszonymi śliwkami.
Komentarze