Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej

4.5 (185 ocen)

pyszny schab nadziewany morelami, na kanapkę dla naszych milusińskich lub na przystawkę na imprezach okolicznościowych :)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1 opakowanie suszonych moreli
    Marynata:
    100 ml białego wina
    6 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    2 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżka musztardy dijon
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanego rozmarynu
    1 płaska łyżka soli
    kilka ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej
1. Schab myję i osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele.
    Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam.
    Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę.
    Piekarnik nagrzewam do 180-200' C i piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Morele Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować