Schab z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso do pieczenia myjemy i osuszamy.Ostrym wąskim nożem robimy nacięcie wbijając go poziomo w środek "oka" mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się spotkać w środku kawałka.W nacięcie wciskamy morele suszone bez pestek.Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory.Następnie nacieramy mięso solą,czosnkiem,tymiankiem i pieprzem mielonym. Przypraw powinno być dość sporo.Ja dodatkowo obsypałam schab płatkami papryki.Zawijamy schab w folię i wkładamy na minimum 2 - 3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc.
2.Mięso pieczemy w rękawie w temperaturze 180'C.Czas pieczenia zależy od wagi mięsa.Jeśli schab waży 1,5 kg to pieczemy 1,5 godziny.Trzeba pamiętać,że po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie,więc nie trzeba piec go zbyt długo.Jeśli chcemy podać schab na gorąco,to kroimy go dopiero po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika.Mięso musi odpocząć.
Komentarze