Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany

0 (0 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku. :)

  • 50 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,7 kg schabu bez kości, błon i narostów

    składniki solanki:

    woda 1 l
    peklosól 65 gram
    cukier 15 gram
    liść laurowy 8 szt.
    ziele angielskie 18 ziaren
    czosnek pół główki (nie obierany)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1arti7p 1. Wykonanie solanki:

    W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza. Czas peklowania 4 dni.
  • Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany 2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.
  • Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany 3. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
  • Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany 4. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C.ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.
  • Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany 5. Wyjmujemy nasze wędzonki z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.
  • Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany 6. Wędlina w przekroju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować