Schab w winogronach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, następnie z każdej strony przyprawiamy pieprzem ,solą i obtaczamy w mące.
2.Cebulę kroimy w kosteczkę, winogrona kroimy na połówki usuwając pestki. Jabłko obieramy i kroimy w piórka.
Kostkę bulionową rozpuszczamy w pół litra gorącej wody.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron. Gdy mięso się zrumieni zdejmujemy je z patelni. Na ten sam tłuszcz wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do zeszklenia uważając by się nie przypaliła. Do cebuli dodajemy jabłka, ocet winny, miód i zalewamy bulionem.
Wkładamy ponownie mięso. Gotujemy ok 15 minut.
4.Po 15 minutach dodajemy pokrojone i oczyszczone winogrona i gotujemy do miękkości. Na koniec dla zagęszczenia sosu w połowie szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, całość dodajemy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z ryżem.
Komentarze