Duszony schab z kością z warzywami. Zamiast z ziemniakami, podałam go w zdrowszej wersji - z kaszą gryczaną. Jak dla mnie mięsko przy kości, najlepsze!
Składniki:
4 plastry schabu z kością
2 większe pomidory (najlepiej rzymskie)
1/2 cukinii
1 mniejsza marchewka
tłuszcz do smażenia
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz, wegeta
Schab w towarzystwie warzyw podany z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyścić, posolić i obsypać pieprzem z obu stron.
2.Na rozgrzany tłuszcz kłaść schab z kością, obsmażyć z obu stron, podlać wodą, dodać liść laurowy i ziela angielskie dusić ok 1h.
3.Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w większa kostkę, marchew w plasterki, a cukinię w średniej wielkości kostkę.
4.Do mięsa dodać pokrojoną w plasterki marchew, dusić kilka minut, po czym dodać pomidory i cukinię, przyprawić do smaku. Dusić do miękkości warzy i mięsa.
5.Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Marchew, seler i pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cukinię pokroić w kostkę. Warzywa przysmażyć na tłuszczu, przyprawić do smaku.
6.Schab podawać z kaszą, przysmażonymi warzywami oraz przyrumienioną cebulką z tłuszczem.
Komentarze