Schab w sosie z podgrzybków

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Rewelacyjne danie ze świeżych grzybów leśnych - można też użyć mrożonych

  • 30 min

Składniki:

  • 3 plastry schabu bez kości
    10 sztuk młodych podgrzybków
    1 cebula
    2 łyżki margaryny
    200 ml śmietany 30%
    0,5-1 szklanka wody
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W trakcie przygotowania 1. Schab delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone podgrzybki kroimy na połówki lub cztery części jeśli są duże.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy margarynę, a następnie z obu stron przesmażamy schab, po 4 minutach dodajemy grzyby oraz cebule i całość smażymy do 10 minut często mieszając.
  • 3. Po tym czasie dolewamy 0,5 szklanki wody (lub więcej wedle potrzeby), doprawiamy i tak długo przesmażamy aż woda odparuje. Następnie wlewamy śmietankę i smażymy chwilę do czasu aż sos zgęstnieje. Podajemy razem z ziemniakami i surówką.

Porady

Można uzyć grzyby mrożone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować