schab w sosie serowym

4.5 (178 ocen)

  • 50 min

Bardzo dobre połączenie smaków, danie podałam z makaronem i surówką z czerwonej kapusty:)

  • 50 min

Składniki:

  • około 400 gramów schabu bez kości
    sos:
    1,5 szklanki mleka
    2 kopiaste łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatałowej
    szczypta curry
    dodatkowo do mięsa:
    sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
    1 mała cebula
    50 gramów drobno startego sera żółtego
    siekana zielenina
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy

Schab w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić na paseczki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać cebulkę pokrojoną na plasterki, podsmażyć, zalać niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz, paprykę, gotować do miękkości pod przykryciem przez około 30 minut.

    Sos:
    W rondlu stopić masło, zasypać je 2 łyżkami mąki, podsmażać przez około 3 minuty, następnie dolać zimne mleko, przyprawy (bez soli), gotować mieszając do zgęstnienia, następnie zdjąć z gazu, dodać ser żółty, posolić (niewiele), energicznie wymieszać, ewentualnie doprawić.

    Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć, wyłożyć na talerz, na makron wyłożyć mięsko, polać je sosem, oprószyć zieleniną.

Porady

Dobrym urozmaiceniem potrawy będą podsmażone na masełku pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować