Schab w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na paseczki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać cebulkę pokrojoną na plasterki, podsmażyć, zalać niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz, paprykę, gotować do miękkości pod przykryciem przez około 30 minut.
Sos:
W rondlu stopić masło, zasypać je 2 łyżkami mąki, podsmażać przez około 3 minuty, następnie dolać zimne mleko, przyprawy (bez soli), gotować mieszając do zgęstnienia, następnie zdjąć z gazu, dodać ser żółty, posolić (niewiele), energicznie wymieszać, ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć, wyłożyć na talerz, na makron wyłożyć mięsko, polać je sosem, oprószyć zieleniną.
Porady
Dobrym urozmaiceniem potrawy będą podsmażone na masełku pieczarki.
Komentarze