Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami to moja propozycja na niedzielny obiad
2 godz.
Składniki:
Porcja na 5 osób
Na schab i sos
500 g schabu bez kości
200 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki mąki
przyprawa do mięs
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Na kopytka
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
200 g mąki pszennej + do podsypywania
sól
Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić,a cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
2.Mięso umyć i pokroić na ok 100 gramowe kotlety. Posypać przyprawami i obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju i zdjąć z patelni.
3.Na patelni na której smażyło się mięso podsmażyć cebulę i pieczarki, tak aby cebula się zeszkliła, a pieczarki odparowały. Następnie wyłożyć mięso na pieczarki i cebulę, podlać wodą (ok.200 ml) i dusić pod przykryciem ok. 40 min.
4.Śmietanę zahartować sosem, wlać na patelnię i zagotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
5.Ugotowane, zimne ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę, wyrobić miękkie ciasto. Z ciasta odkrajać mniejsze porcje i formować wałeczki podsypując mąką Każdy wałeczek spłaszczać dłonią i ostrym nożem kroić kopytka, układać na wysypanym mąka blacie.
6.W dużym garnku zagotować wodę, którą należy posolić. Kopytka wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić. )Można podawać odsmażane z patelni.)
Komentarze