Schab w sosie pieczarkowym z makaronem

4.49 (194 ocen)

Często zostają nam końcówki domowych ,pieczonych wędlin które po paru dniach się przejadają.Proponuję wykorzystać je do zrobienia sosu.Wystarczy parę prostych dodatków a gwarantuję że nic się nie zmarnuje

Składniki:

  • 300g.makaronu penne lub świderki
    300 g.schabu pieczonego w kawałku
    200g.pieczarek
    1 cebula
    1 marchewka
    300ml. rosołu lub bulionu z kostki
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka mąki
    szczypta chili
    sól ,pieprz do smaku wg.potrzeby
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab w sosie pieczarkowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Makaron ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem szczypty soli i oleju.
    Odcedzić ,przelać zimną wodą.
    Warzywa obrać, umyć .Pieczarki pokroić w pół plasterki ,cebulę w kostkę ,marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    W garnku roztopić masło ,wrzucić warzywa ,dusić ok 5 min co chwila mieszając.
  • gotowy sos 2. Schab pokroić w plastry 2-3 cm,położyć na warzywach ,zalać rosołem ,wymieszać ,dusić na wolnym ogniu 10 min.
    Po tym czasie śmietanę połączyć z mąką oraz chochelką sosu.Przelać do garnka,dusić ponownie chwilkę do zgęstnięcia,doprawić.
    na każdy talerz położyć makaron oraz plastry schabu.

Porady

Z podanych proporcji wychodzą 3-4 porcję dania. Możemy podać go także z kaszą lub ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować