Schab w sosie i ziemniaki księżnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki
przeciskamy przez praskę,
mieszamy z masłem, jajkiem,
2 żółtkami i przyprawami.
Blachę wykładamy papierem
do pieczenia. Szprycę
z gwiaździstą końcówką napełniamy
masą ziemniaczaną
i wyciskamy na blachę rozetki
(śr. 4-5 cm). Smarujemy
rozkłóconym żółtkiem i pieczemy
ok. 15 minut w temp.
220 °C, aż się zrumienią.
2.Kotlety schabowe myjemy,
osuszamy, rozbijamy i oprószamy
mąką. Na patelni roztapiamy
masło i smażymy
kotlety z obu stron.
3.Powidła wkładamy do rondelka,
podgrzewamy, dodając
bulion. Słodzimy, wkładamy
goździk, solimy i gotujemy
5 minut. Kotlety razem z sosem
powstałym podczas
smażeniu przekładamy do
sosu śliwkowego i dusimy
pod przykryciem ok. 20 minut.
Wykładamy na talerze
i dowolnie dekorujemy.
Komentarze