Schab w sosie i ziemniaki księżnej

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzinie Gawurów z Lidzbarka Warmińskiego towarzyszyliśmy w gotowaniu wykwintnego obiadu.

Składniki:

  • Ziemniaki księżnej:
    ● 80 dag ziemniaków
    ● 10 dag masła
    ● jajko
    ● 3 żółtka
    ● przyprawy: sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
    Schab w sosie:
    ● 4 kotlety
    ● 1,5 łyżki powideł śliwkowych
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżki masła
    ● 200 ml bulionu
    ● goździk
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● sól
    ● warzywa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie i ziemniaki księżnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki
    przeciskamy przez praskę,
    mieszamy z masłem, jajkiem,
    2 żółtkami i przyprawami.
    Blachę wykładamy papierem
    do pieczenia. Szprycę
    z gwiaździstą końcówką napełniamy
    masą ziemniaczaną
    i wyciskamy na blachę rozetki
    (śr. 4-5 cm). Smarujemy
    rozkłóconym żółtkiem i pieczemy
    ok. 15 minut w temp.
    220 °C, aż się zrumienią.
  • 2. Kotlety schabowe myjemy,
    osuszamy, rozbijamy i oprószamy
    mąką. Na patelni roztapiamy
    masło i smażymy
    kotlety z obu stron.
  • 3. Powidła wkładamy do rondelka,
    podgrzewamy, dodając
    bulion. Słodzimy, wkładamy
    goździk, solimy i gotujemy
    5 minut. Kotlety razem z sosem
    powstałym podczas
    smażeniu przekładamy do
    sosu śliwkowego i dusimy
    pod przykryciem ok. 20 minut.
    Wykładamy na talerze
    i dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować