Schab w sosie cebulowo-pieczarkowym

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Warto spróbować,jest pyszne :)

  • 15 min

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
    1 duża cebula
    ok. 10 pieczarek
    250 ml wody
    3 łyżki śmietany
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie cebulowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotlety po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Później pokroić w plastry (nie trzeba) ale ja wole mniejsze kawałki :)
  • 2. Przełożyć schab do garnka,podlać wodą (125 ml )Na mięso połozyć pokrojoną w piórka lub półplastry i wcześniej podsmażoną cebulę,wrzucić pokrojone w plastry i lekko podsmażone pieczarki dusić pod przykryciem.
    Całość podlać pozostałą wodą i dusić dalej pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Mięso powinno być dość miękkie i kruche. W razie potrzeby poddusić nieco dłużej.
  • 3. Zabielenie sosu. W tym celu do śmietany należy stopniowo dodawać po łyżeczce gorącego sosu za każdym razem mieszając, do momentu aż śmietana będzie ciepła. Śmietanową mieszankę wlać do sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować i wyłączyć. SMACZNEGO :)

Porady

Podawać z ziemniaczkami i surówką waszą ulubiona :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować