Pyszne mięso z warzywami połączone z aromatycznym sosem cygańskim - Pomysł na wystawny obiad
1 godz. 20 min
Dla 3 osób
Składniki:
1 kg schab bez kości,
4 jajka,
bułka tarta do panierowania,
sos cygański 400ml (np. Develey),
3 papryki czerwone,
1/2 kg pieczarek,
1/2 kg cebuli,
ananas w puszce,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
olej do smażenia
Schab w sosie cygańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dzielimy na mniejsze kotlety, każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem. Mięso maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
2.Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
3.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ananasa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki.
4.Dusimy razem około 5 minut. Kolejno dorzucamy paprykę i dusimy jeszcze 15 minut.
5.Następnie dodajemy ananasa i sos cygański i dokładnie mieszamy.
6.Całość dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku.
7.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsa. Wykładamy na nią warstwę z sosem i postępujemy tak aż do skończenia składników. Naczynie żaroodporne zamykamy. Ostatnia warstwę powinny stanowić warzywa.
8.Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę i 20-25 minut. Polecam kroić mięso jak ciasto, wówczas świetnie widać utworzone warstwy. Potrawa zaspokoi głód kilka osób więc polecam ją szczególnie na większe rodzinne obiady. Smacznego :)
Komentarze