Schab w porach

4.98 (155 ocen)

Ten przepis dostałam od mojej siostry. Jest łatwy w przygotowaniu a przy tym świetnie smakuje.

Składniki:

  • ok 1 kg schabu
    2 duże pory
    400 ml śmietany 30%
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.98 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie porów 1. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Por myjemy, suszymy, kroimy w talarki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy połowę pora.
  • Ułożenie schabu na porach 2. Każdy kawałek schabu oprószamy z obydwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, Układamy na porach. Na schab przeciskamy ząbek czosnku.
  • Przygotowany schab do duszenia 3. Schab przykrywamy resztą pora.Zalewamy śmietaną i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  • Smacznego! 4. Dusimy tak długo aż schab i por będą miękkie. Doprawiamy sos porowy do smaku. Smacznego!

Porady

Po uduszeniu schabu pory można zmiksować na gładki sos. W ten sam sposób można przyrządzić ten schab w piekarniku w żaroodpornym naczyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować