Schab w cieście francuskim

4.5 (156 ocen)

  • Średni

Moj pomysl na romantyczna kolacje i nie tylko.

  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe: 1 opakowanie
    - schabu bez kości/plastry: 2 plastry
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ser żółty w plastrach: 2 plastry
    - szynka plastry: 2 plastry
    - mała czerwona papryka: 1 sztuka
    - mała puszka ananasa: 1 puszka
    - kieliszek śliwowicy lub wina: 1 sztuka
    - koperek: 0.5 pęczka
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 3 szczypty
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko rozbic,przyprawic sola,pieprzem i czosnkiem.Zalac winem i wstawic do lodowki na jakies 2 godziny.
  • 2. W tym czasie usmazyc pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostke ananasem i papryka.Pod koniec dodac koperek.W miare mozliwosci zredukowac caly "sos" powstaly ze smazenia pieczarek.Zostawic do ostygniecia.
  • 3. Kotlety wyjac z lodowki i posmazyc na patelni dodajac wino w ktorym sie marynowały.Ostudzone kotlety ukladamy na kawalku ciasta,na to kladziemy "pieczarkowy" farsz-dosc duzo( mozna dodac do niego surowe jajko by sie farsz potem nie rozpadał ).Na gore plaster sera i szynki.Wszystko "pakujemy" w ciasto ktorego brzegi dla lepszego sklejenia smarujemy jajkiem.Calosc nacinamy by pozostala woda z pieczarek miala gdzie odparowac, ciasto smarujemy "rozbeltanym" jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
  • 4. Tluszcz ze smazenia schabu moze nam posluzyc jako baza sosu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować