Schab w czerwonym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nakłuć w kilku miejscach szpikulcem lub patyczkiem do szaszłyków. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z olejem i papryką. Przygotowaną mieszanką ponownie natrzeć mięso. Tak przyprawiony schab wsadzić do naczynia żaroodpornego posypać zielem, liśćmi i ziarnami pieprzu. Wstawić na noc do lodówki. Następnie podlać piwem i zostawić jeszcze na 2 godziny. Po tym czasie krótko przesmażyć na dużym ogniu do zrumienienia, w celu zamknięcia porów w mięsie. Włożyć ponownie do naczynia z marynatą i piec w piekarniku ok. 60 – 70 minut w 200 stopniach. Obrócić schab w połowie czasu pieczenia.
Porady
Podawać na ciepło do ziemniaków z wody i surówką lub na zimno jako wędlina do chleba.
Komentarze