Ciasto Rzeszowiak z kremem budyniowym

4.5 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zaskakuje smakiem i wyglądem.

Składniki:

  • Ciasto bezowe:
    ● 7 białek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 8 łyżek mąki ziemn.
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżka octu
    ● łyżka kawy mielonej
    Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 6 łyżek cukru
    ● 7 łyżek mąki pszennej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 7 żółtek
    ● 5 łyżek cukru
    ● 1 szkl. mleka
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● kostka margaryny
    ● cukier waniliowy
    Do dekoracji:
    ● ziarna kawy
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rzeszowiak z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mąkę, ocet i proszek. Ciasto wykładamy łyżką na blaszkę (25x36 cm) wyłożoną pergaminem, tworząc „kupki”. Posypujemy kawą.
  • 2. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na ciasto z białek. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.
  • 3. Masa: żółtka mieszamy z cukrami i mąką. Zagotowujemy mleko i wlewamy do niego mieszankę. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy. Ucieramy z margaryną na gładki krem.
  • 4. Ciasto kroimy na 2 blaty, przekładamy masą i dekorujemy polewą i ziarnami kawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować