Rzeszowiak, ciasto makowo- serowo- orzechowe

4.46 (183 ocen)

Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale za to idealnie pasuje do świątecznego klimatu:)

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej,
    2 żółtka,
    100g cukru,
    150g margaryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki śmietany 12%.

    Masa makowa:
    250g maku mielonego,
    2 żółtka,
    1/2 szklanki mleka,
    1/2 szklanki cukru,
    łyżka margaryny,
    łyżka miodu,
    3 krople olejku migdałowego.

    Masa orzechowa:
    350g zmielonych orzechów włoskich,
    1/2 szklanki mleka,
    3/4 szklanki cukru,
    łyżka margaryny.

    Masa serowa;
    500g półtłustego twarogu,
    200g margaryny,
    300g cukru pudru,
    budyń śmietankowy,
    6 żółtek,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    łyżka mąki ziemniaczanej.

    Dodatkowo:
    10 białek,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Rzeszowiak, ciasto makowo- serowo- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur rzeszowiak 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.
  • sur rzeszowiak2 2. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Mleko zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • sur rzeszowiak3 4. Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyń i mąkę. Dokładnie zmiksować.
  • sur rzeszowiak4 5. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę. 1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową. Piec około 75minut w temp. 175st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Miód Orzechy Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować