Rzadki Sernik z Pianką vel Sernik Złota Rosa

4.98 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój ulubiony sernik, którego nie zamienię na żaden inny. Zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i wilgotny. Niebo w gębie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dkg margaryny
    3/4 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka

    Ser:
    1 kg mielonego sera
    2 cukry wanilinowe
    2 całe jajka
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    2 budynie waniliowe (2x 40 g)
    1/2 l mleka

    Pianka:
    4 białka
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (197 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pianka

Rzadki sernik z pianką vel sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zarobić kruche ciasto, blachę o wymiarach ok 25/35 cm posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć spód blachy i lekko boki.
  • 2. Ser: Utrzeć cukier z jajkami i żółtkami na pulchną masę. Nadal ucierając dodać ser. Budyń rozpuścić w mleku i powoli dodawać do masy serowej, na końcu powoli dodać olej. Masa jest bardzo rzadka – taka ma być.
    Masę serową wylać na ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180˚C.
  • 3. Na 15 minut przed końcem pieczenia (kiedy wierzch zaczyna się lekko rumienić) rozsmarować na wierzchu sernika ubite białka z cukrem.
    Sernik pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować