Rzadki sernik z pianką vel sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników zarobić kruche ciasto, blachę o wymiarach ok 25/35 cm posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć spód blachy i lekko boki.
2.Ser: Utrzeć cukier z jajkami i żółtkami na pulchną masę. Nadal ucierając dodać ser. Budyń rozpuścić w mleku i powoli dodawać do masy serowej, na końcu powoli dodać olej. Masa jest bardzo rzadka – taka ma być.
Masę serową wylać na ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180˚C.
3.Na 15 minut przed końcem pieczenia (kiedy wierzch zaczyna się lekko rumienić) rozsmarować na wierzchu sernika ubite białka z cukrem.
Sernik pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze