Ryżowy przysmak z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nie jestem doświadczoną kucharką, ale ciągle się uczę. Chodzę do szkoły i mam mało czasu, jednakczasami zastępuję mamę „przy garach”.

Składniki:

  • ● 1 szklanka ryżu
    ● 20 dag pieczarek
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 3 jajka
    ● tłuszcz do smarowania blachy
    ● bułka tarta do posypania blachy
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryżowy przysmak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
  • 2. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy pieczarki, aż odparują. Co jakiś czas mieszamy.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do pieczarek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ryżem.
  • Ryżowy przysmak z pieczarkami 4. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajka sparzamy wrzącą wodą, rozbijamy i rozkłócamy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do
    ryżu z pieczarkami i dokładnie mieszamy.
  • 5. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę ryżowo-pieczarkową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do
    temperatury 220 °C i pieczemy ok. 30 minut.

Porady

● Potrawa będzie pulchniejsza, jeśli żółtka oddzielimy od białek i utrzemy, a z białek ubijemy pianę i dodamy do dania. ● Pieczarki można doprawić majerankiem. ● Danie można też zapiec w grubych filiżankach lub kamionkowych miseczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować