RYŻOWE MUFFINKI Z WARZYWAMI

4.5 (141 ocen)

Brak mięsa czy ryb w niczym nie przeszkadza. Dzięki dużej zawartości ryżu danie jest bardzo sycące, a przy tym nie powodujące ociężałości. 100 g to 124 kcal. Z podanych składników wychodzą cztery porcje po około 220 gram.

Składniki:

  • 170 g ryżu- waga suchego ryżu
    55 g pora
    130 g papryki pomarańczowej
    60 g marchewki
    125 g mozzarelli
    40 g fasolki szparagowej mrożonej
    3 jajka
    Sól, pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki curry
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Ryżowe muffinki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ps01tw 1. Ryż ugotować do miękkości w dwóch szklankach osolonej wody. Wodę doprawić również przyprawą curry. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do miski. Por pokroić w cienkie krążki. Sprawioną paprykę w mała kostkę.
  • image-22t8086 2. Obraną marchewkę zetrzeć ma tarce o małych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do ryżu, doprawić solą i pieprzem wymieszać. Jajka wbić do osobnej miski i roztrzepać.
  • image-0af5atm 3. Mozzarellę pokroić w małą kostkę i dodać do jajek. Wymieszać. Przelać do masy ryżowo-warzywnej i po raz ostatni wymieszać.
  • image-0h7dvgn 4. Masę wkładać do silikonowych foremek na muffinki. Zostawić około 1 cm do krawędzi foremki. Do każdej muffinki wbić w środek po trzy mrożone fasolki szparagowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać około 30-35 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować