Brak mięsa czy ryb w niczym nie przeszkadza. Dzięki dużej zawartości ryżu danie jest bardzo sycące, a przy tym nie powodujące ociężałości. 100 g to 124 kcal. Z podanych składników wychodzą cztery porcje po około 220 gram.
Składniki:
170 g ryżu- waga suchego ryżu
55 g pora
130 g papryki pomarańczowej
60 g marchewki
125 g mozzarelli
40 g fasolki szparagowej mrożonej
3 jajka
Sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki curry
Ryżowe muffinki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować do miękkości w dwóch szklankach osolonej wody. Wodę doprawić również przyprawą curry. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do miski. Por pokroić w cienkie krążki. Sprawioną paprykę w mała kostkę.
2.Obraną marchewkę zetrzeć ma tarce o małych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do ryżu, doprawić solą i pieprzem wymieszać. Jajka wbić do osobnej miski i roztrzepać.
3.Mozzarellę pokroić w małą kostkę i dodać do jajek. Wymieszać. Przelać do masy ryżowo-warzywnej i po raz ostatni wymieszać.
4.Masę wkładać do silikonowych foremek na muffinki. Zostawić około 1 cm do krawędzi foremki. Do każdej muffinki wbić w środek po trzy mrożone fasolki szparagowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać około 30-35 minut. Smacznego!
Komentarze