Ryżowe kulki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczny ryż w chrupiącej panierce z ciągnącym się środkiem :)

  • 60 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    1/2 szklanka białego ryżu
    1/2 niedużej cukinii
    kilka cienkich plasterków boczku

    składnik podstawowy dodatkowy:
    ser żółty

    składniki robocze:
    1 jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz
    curry
    słodka papryka
    pieprz kajeński

    dekoracja:
    kiełki rzodkiewki
    czerwona papryka

Ryżowe kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kuleczki ryżowe 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Dodać startą na grubym oczku, odciśniętą cukinię, jajo i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ser pokroić w kostkę. Każdy kawałek sera owinąć boczkiem, a następnie włożyć w środek ryżowej kulki. Obtoczyć w bułce.
  • Smażenie w głębokim tłuszczu 2. Kuleczki ryżowe smażyć na głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku. Na talerzu ułożyć opłukane kiełki i pokrojoną w kostkę paprykę. Na wierzchu ułożyć ryżowe kulki. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy