Ryżowe bezglutenowe naleśniki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Torcik naleśnikowy, bezglutenowy z mleczkiem kokosowym i frużeliną żurawinową. Wersja dietetyczna z małą ilością cukru. Polecam bo są pyszne. Oczywiście cukier można dodać, ja dodałam tylko małą ilość do frużeliny

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto
    ! szklanka mąki ryżowej
    2 jajka
    3/4 szklanki wody kokosowej
    sól szczypta
    1 łyżka oliwy

    nadzienie
    1 puszka mleka kokosowego 70 %
    1/2 ananasa świeżego

    frużelina żurawinowa:
    1 szklanka żurawiny
    1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Ryżowe bezglutenowe naleśniki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1.
    Puszkę mleczka kokosowego wkładam na noc do lodówki. Nie wstrząsam jej, po otwarciu zbieram łyżką gęste mleczko i odkładam. Posłuży jako nadzienie. Wodę wykorzystam do ciasta naleśnikowego. Mąkę, jaja, wodę kokosową, sól, oliwę miksuję na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 minut do lodówki.
  • naleśniki usmażone 2. Naleśniki rożnej wielkości smażę na patelni z małą ilością oliwy. Ananasa obieram, i kroję na kawałki. Największy naleśnik smaruję mleczkiem kokosowym, układam kawałki ananasa, następny naleśnik smaruje i tak do wyczerpania.

  • frużelina żurawinowa 3. Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier , wlewam połowę wody i na wolnym ogniu duszę do miękkości. Mąkę ziemniaczana rozrabiam w pozostałej ilości wody i dodaję do żurawiny. Chwilę jeszcze gotuję do zgęstnienia. Torcik polewam frużeliną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mąka ryżowa Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować