Zupa ryżowa zabielana

4.5 (178 ocen)

zupy w mojej kuchni to podstawa i na szczęście wszyscy je lubimy

Składniki:

  • 1 udko,
    1-2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    6-7 średnich ziemniaków,
    3-4 łyżki ryżu,
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 liść laurowy,
    1 ziarnko ziela angielskiego,
    3-4 ziarna pieprzu prawdziwego,
    zielony pakunek to: liść pora, selera i 3 liście pietruszki związane bawełnianą nitką. sól.
    1,5 szkl mleka lub 1szkl jogurtu czy śmietany do zabielania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ryżowa zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. najpierw robię bazę - podstawę do zupy: wymyte i oczyszczone udko zalewam wodą do połowy garnka ( przepis na około 3 litry zupy) i dodaję ziele ang, pieprz listek, zielony pakunek, pokrojoną w kostkę cebulkę, marchew i pietruszkę pokrojoną w paski( robię tak z młodą włoszczyzną, starą ścieram na tartce jarzynowej) i sól. gotuję 10-15 min ( jeśli pojawią się jakieś szumowiny to należy zebrać) a następnie dodaję ziemniaki i ryż i na wolnym ogniu gotuję do miękkości. zazwyczaj trwa to 50min ale wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. zabielam zupę 1,5 szkl mleka lub jogurtem lub śmietaną. już jak przestaję gotować dodaję koperek. podaję w kawałkami mięsa z udka lub samą

Porady

w sumie tak samo ją się robi jak krupnik tylko zamiast kaszy ryż i zabielam. ja używam mleka 3,2% do zabielania i to wystarczy ale można i śmietanę. ryż należy wypłukać przed dodaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ryż Włoszczyzna Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować