Zupa ryżowa zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.najpierw robię bazę - podstawę do zupy: wymyte i oczyszczone udko zalewam wodą do połowy garnka ( przepis na około 3 litry zupy) i dodaję ziele ang, pieprz listek, zielony pakunek, pokrojoną w kostkę cebulkę, marchew i pietruszkę pokrojoną w paski( robię tak z młodą włoszczyzną, starą ścieram na tartce jarzynowej) i sól. gotuję 10-15 min ( jeśli pojawią się jakieś szumowiny to należy zebrać) a następnie dodaję ziemniaki i ryż i na wolnym ogniu gotuję do miękkości. zazwyczaj trwa to 50min ale wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. zabielam zupę 1,5 szkl mleka lub jogurtem lub śmietaną. już jak przestaję gotować dodaję koperek. podaję w kawałkami mięsa z udka lub samą
Porady
w sumie tak samo ją się robi jak krupnik tylko zamiast kaszy ryż i zabielam. ja używam mleka 3,2% do zabielania i to wystarczy ale można i śmietanę.
ryż należy wypłukać przed dodaniem
Komentarze