Ryżowa poezja

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser doskonały na sezon letni.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 torebka ryżu białego
    2 szkanki mleka 3,2 %
    1 jajko (żółtko)
    100 g truskawek
    6 listków mięty
    10 łyżeczek cukru
    szczypta soli

Ryżowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać mleko , wsypać ryż , szyptę soli. Gotować ok.20 minut,aż ryż stanie się miekki.Wtym czasie przygotoeać kogiel mogiel ( żółtko i 5 łyżeczek cukier) dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszaamy energetycznie aby ze spodu się nie przypaliło.Zdejmujemy z ognia i porcjujemy do naczyń według swojego uznania . Blenderujemy umyte truskawki z pięcioma łyżeczkami cukru wlewamy do rondla gotujemy na powolnym ogniu ok.10 min ,podczas gotowania należy cały czas mieszać ,gdy zgęstnieje polać na ryż. Gotowy deser najlepiej komponuje się z świerzymi listkami mięty

Porady

Najlepiej smakuje na zimno

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy