Ryżowa sałatka z chrupiącymi warzywami

5 (173 ocen)

  • 40 min

Smaczna, aromatyczna, wiosenna sałatka na bazie ryżu, słodkiej kukurydzy, wyrazistego, lekko ostrego pora, jajka na twardo oraz świeżej chrupiącej rzodkiewki i miniaturowych kolb kukurydzy idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie w pracy.

  • 40 min

Składniki:

  • 150g ryżu
    10 rzodkiewek
    1 słoik mini kolb kukurydzy
    1 puszka konserwowej kukurydzy
    6 jajek
    5 łyżek majonezu
    4 łyżki ketchupu
    1 pęczek szczypiorku
    15cm pora
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ryżowa sałatka z chrupiącymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. Kukurydzę i mini kolby kukurydzy odsączyć z zalewy. Mini kolby pokroić na mniejsze kawałki, a pora w piórka. Rzodkiewki pokroić
    w plasterki, a szczypiorek drobno posiekać.
  • 4. W misce układać warstwami: ryż, 5 łyżek ketchupu, kukurydza, por, połowa jajek, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, mini kolby kukurydzy, pozostałą ilość jajek, rzodkiewki oraz szczypiorek, wierzch oprószyć solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować