RYŻOWA NIESPODZIANKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

0 (0 ocen)

Bardzo dobre delikatne danie dla osób lubiących słodko ostre dania. Podawać gorące lub zimne z sosem chili.

Składniki:

  • 2 małe filety z kurczaka
    1 woreczek ryżu białego
    1 op.ciasta francuskiego nie mrożonego
    5 plastrów ananasa z zalewy
    5 szt.dużych moreli suszonych
    2 łyżki dużych rodzynek
    1 łyżka startego imbiru świeżego \ ważne/
    2 łyżki masła

    sos sojowy,sól,przyprawa Tandari Masala,sos chili słodki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryżowa niespodzianka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryżowa niespodzianka w cieście francuskim 1. Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przeciąć każdy na połowę,wyjąć małe fileciki.Każdą połówkę filetu lekko rozbić z dwóch stron,przyprawić sosem sojowym,solą ,przyprawą Tandari Masala i odstawić na 2 godz.do lodówki.
    Małe fileciki pokroić w kostkę,skropić sosem sojowym i przyprawą Tandari Masala,morele i ananasy pokroić w zapałkę,ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu,imbir zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.
  • ryżowa niespodzianka w cieście francuskim 2. Na patelni rozgrzać masło,przesmażyć krótko za marynowane kotlety z dwóch stron do czasu odparowania wody około 3 min.z każdej strony,zdjąć z patelni.
  • ryżowa niespodzianka w cieście francuskim 3. Na tłuszcz z smażenia włożyć kostki filecików,chwilę smażyć,dodać pokrojone owoce,rodzynki,imbir i smażyć do czasu odparowania wody,ewentualnie przyprawić do smaku solą
  • ryżowa niespodzianka w cieście francuskim 4. Włożyć ryż,wlać 2 łyżki sosu chili,mieszając smażyć około 3 min,przestudzić.
  • ryżowa niespodzianka w cieście francuskim 5. Na papierze dociąć ciasto na wielkość blaszki i ułożyć razem z papierem na niej,po nakłuwać widelcem.Na cieście równo rozłożyć przestudzony ryż z owocami.Upieczone filety z drobiu pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na warstwie ryżowej.
  • ryżowa niespodzianka w cieście francuskim 6. Pozostałe odcięte kawałki ciasta pokroić w cienkie makaroniki i ułożyć na mięsie.Za pomocą pędzelka rozsmarować na całości 1 łyżkę sosu chili.
  • ryżowa niespodzianka w cieście francuskim 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.

Porady

Można warstwy zamienić i na ciasto położyć kostki mięsa i dopiero przykryć warstwą ryżową i paskami ciasta francuskiego.Mięso będzie bardziej soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować