Szybka i łatwa w przygotowaniu sycąca sałatka na bazie ryżu, aromatycznego kurczaka i kolorowych warzyw w różnej postaci to doskonały pomysł zarówno na imprezową przystawkę jak i na drugie śniadanie w pracy.
40 min
Składniki:
200g ryżu
200g fileta z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 puszka konserwowej kukurydzy
400g świeżego brokułu
3 kiszone ogórki
6 jajek ugotowanych na twardo
250g żółtego sera
przyprawa do kurczaka
majonez
sól
pieprz
cukier
masło klarowane
Ryżowa kolorowa sałatka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
2.Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudzić.
3.Brokuł umyć, podzielić na różyczki, a następnie ugotować al dente
w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru.
4.Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
a kukurydzę odsączyć z zalewy.
5.Paprykę, czerwoną cebulę, ogórki kiszone i żółty ser pokroić w kostkę.
6.Sałatkę układać warstwami : kukurydza, ryż, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, kawałki fileta z kurczaka, żółty ser, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryka, kiszony ogórek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, brokuł i cebula (można również wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem).
Wstawić do lodówki.
Komentarze