RYŻ ZAPIEKANY z PULPECIKAMI w SOSIE POMIDOROWYM i JAJKIEM (RISO al FORNO)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia.To danie często przygotowuje, gdy zostanie mi trochę pulpecików w sosie pomidorowym lub ugotowanego ryżu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na pulpeciki w sosie pomidorowym:
    300g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
    50 g chleba lub bułki (bez skórki, może być czerstwy)
    ok. 50 ml mleka
    1 jajko
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    ok.1 l passaty pomidorowej
    oliwa z oliwek 
    garść świeżej bazylii 
     

    dodatkowo
    ok. 400 g ryżu
    jajka (ilość wg uznania) - 1 na porcję
    3 łyżki sera typu parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryż zapiekany z pulpecikami w sosie pomidorowym i jajkiem (riso al forno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować pulpeciki:Do wysokiego garnka wlej passatę pomidorową. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozdrobnioną palcami bazylię. Przykryj i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszająć.Chleb namocz w mleku na ok. 5 min.W misce połącz mielone mięso z odciśniętym z mleka chlebem dodaj 1 jajko, pietruszkę, przeciśnięty czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Formuj małe kuleczki i wrzucaj do gotującego się sosu. Jedna obok drugiego i w na początku nie mieszaj. Po ok. 5 min. delikatnie przemieszaj. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj przez min. 1 godz. W ten sposób sos pomidorowy stanie się gęsty i nabierze smaku.
  • 2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj ryż (nie na bardzo miękko, musi być al dente) .
  • 3. Wyłów pulpeciki z gotowego sosu i dodaj do niego ugotowany ryż. Wymieszaj.Dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Ryż przełóż do naczyń glinianych lub ceramicznych (tworząc pojedyncze porcje). Pukładaj pulpeciki, na środku ryżu zrób wgłębienie i wbij jajko. Całość posypa startym serem.
  • 5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż jajko będzie gotowe, a całość lekko się przypiecze (ok. 30 min.).
    Buon Appetito!

Porady

Ryż można przygotować w dużym naczyniu żarododpornym. Oryginalny przepis na pulpeciki przewiduje najpierw obsmażenie ich na oliwie, a póżniej dodanie ich do sosu pomidorowego. Moja wersja, często praktykowana, jest szybsza w przygotowaniu i bardziej dietetyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować