Ryż z parówkami i kukurydzą

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Odkąd urodziłam pierwsze dziecko, a dwa lata później drugie, gotowanie jest na pierwszymmiejscu. Czasem już rano słyszę: „Mamo, zupkę!”.

Składniki:

  • Dla 6 osób:
    ● 4 woreczki białego ryżu długoziarnistego
    ● 8 cienkich parówek drobiowych
    ● puszka kukurydzy
    ● 2 cebule
    ● 4 jajka
    ● olej do smażenia
    ● sól wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z parówkami i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej
    wodzie według przepisu
    na opakowaniu.
  • 2. Cebule obieramy, przekrawamy
    na pół, a następnie kroimy
    w cienkie krążki. Na patelni rogrzewamy olej, a gdy
    będzie gorący, smażymy na
    nim cebule, aż się zeszklą.
  • 3. Z parówek zdejmujemy
    osłonki i kroimy w plasterki.
    Kukurydzę osączamy na sitku
    z zalewy.
  • Ryż z parówkami i kukurydzą 4. Do zeszkolonej cebuli dodajemy
    ugotowany na sypko
    ryż, pokrojone parówki i kukurydzę.
    Dokładnie mieszamy,
    na końcu wbijamy jajka. Smażymy,
    nie przerywając mieszania,
    aż jajka się zetną. Przyprawiamy
    do smaku solą,
    ewentualnie pieprzem albo
    słodką papryką – jak kto lubi.
    Podajemy na gorąco, od razu
    po usmażeniu.

Porady

● Jeśli ktoś nie przepada za kukurydzą, zamiast niej może użyć drobno pokrojonej czerwonej słodkiej papryki. ● Amatorzy ostrzejszych smaków mogą doprawić potrawę vegetą i ząbkiem drobno posiekanego czosnku, a na talerzu polać keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować