Ryż z owocami otulony bezą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryż zapiekany z suszonymi śliwkami i żurawiną oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.Otulony słodką bezą.Wspaniałe połaczenie smaku i miekkiej konsystencji ryżu z bezą.Pachnie bosko!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (biały/1 saszetka): 100 gramów
    - cukier (biały drobny do wypieków lub kryształ): 2 łyżki
    - białko jaja (surowe): 1 sztuka
    - śliwki (kalifornijskie suszone/bez pestek): 10 sztuk
    - żurawina (suszona /całe owoce): 2 łyżki
    - skórka pomarańczowa (kandyzowana): 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z owocami otulony bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę,posolić,wrzucić ryż,gotować 10 minut.
  • 2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  • 3. Ubić białko z cukrem.
  • 4. Do koklików(małych żaroodpornych naczyń)nałożyć porcje ryżu, ułożyć śliwki,skórkę pomarańczy,owoce żurawiny,przykryć drugą porcją ryżu.Polać białkiem ubitym z cukrem.Zapiekać 25 minut ( na środkowej szynie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować