Ryż z karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

Obiad, deser, podwieczorek czy ciepła kolacja ten ryż zawsze dobrze smakuje.

Składniki:

  • 50 dag obranych i pokrojonych jabłek
    3 woreczki ryżu
    ¾ szklanki cukru
    1 Łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ szklanki cukru pudru
    3 jajka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kbd0y8 1. Ryż ugotować i przestudzić, jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub większą kostkę.
    ½ szklanki cukru wsypać na patelnię dodać 1 łyżeczkę wody i rozpuścić do powstałego karmelu dodać jabłka i chwilkę razem podsmażyć na koniec dodać sok cytrynowy i cynamon, wymieszać i przestudzić.
  • image-18wciji 2. Ryż przełożyć do miski dodać do niego pozostały cukier i żółtka jajek, dokładnie wymieszać.
    Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier puder i cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  • image-03y7fgo 3. Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dnie ułożyć warstwę ryżu do ½ wysokości naczynia lekko go ugniatając na ryżu ułożyć jabłka
  • image-1vrd9th 4. przykryć bezą którą posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym do 180-190 st piekarniku około 30 minut. Podawać w miseczkach w których się piekły zaraz po wyjęciu z piekarnika do polania proponuję podać słodką śmietankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować