Przyznaję, że nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni, więc stir-fries - czyli dania smażone na patelni - to coś co po prostu ubóstwiam - proste i szybkie! Ryż, groszek i moje ulubione krewetki - pyszno
Ryż z jajkiem, krewetkami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż przekładamy do garnka, dolewamy 600 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, gotujemy przez 10 minut, tak aż cała woda wyparuje. Odstawiamy na bok na 5 minut.
Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni. Dodajemy posiekany czosnek i chilli, smażymy przez 10 sekund - upewniając się, aby składniki się nie przypaliły. Ryż przekładamy na bok patelni, na drugiej stronie smażymy rozbełtane jajka. Jak zaczną się ścinać dodajemy groszek i posiekaną na 2 centymetrowe kawałki dymkę, podgrzewamy przez 2 minuty. Dodajemy krewetki i sos sojowy, podgrzewamy jeszcze przez chwilę, podajemy gorące.
Komentarze