Ryż z Jajkiem, Krewetkami i Groszkiem

4.51 (189 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przyznaję, że nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni, więc stir-fries - czyli dania smażone na patelni - to coś co po prostu ubóstwiam - proste i szybkie! Ryż, groszek i moje ulubione krewetki - pyszno

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryżu basmati: 250 gramów
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - czerwone chili: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mrożonego groszku: 200 gramów
    - dymka: 1 pęczek
    - gotowanych krewetek: 300 gramów
    - sos sojowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z jajkiem, krewetkami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przekładamy do garnka, dolewamy 600 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, gotujemy przez 10 minut, tak aż cała woda wyparuje. Odstawiamy na bok na 5 minut.

    Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni. Dodajemy posiekany czosnek i chilli, smażymy przez 10 sekund - upewniając się, aby składniki się nie przypaliły. Ryż przekładamy na bok patelni, na drugiej stronie smażymy rozbełtane jajka. Jak zaczną się ścinać dodajemy groszek i posiekaną na 2 centymetrowe kawałki dymkę, podgrzewamy przez 2 minuty. Dodajemy krewetki i sos sojowy, podgrzewamy jeszcze przez chwilę, podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować