ryż z jabłkami inaczej

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

pyszna zapiekanka na słodko :)

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dag ryżu (dałam 1,5 woreczka)
    około 0,5 - 0,6 litra mleka
    10 dag suszonej żurawiny (w sezonie oczywiście może być świeża)
    3 jaja
    3 jabłka
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    50 gram cukru
    szczypta soli
    około 100 gram masła
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Ryż z jabłkami inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonym mleku, odcedzamy. Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę żółtkową łączymy z ryżem, dodajemy odsączoną (namoczoną wcześniej we wrzątku) żurawinę i pianę z białek, delikatnie wszystko mieszamy.

    Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy łyżeczką cukru waniliowego.

    Połowę masy ryżowej wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy plasterki jabłek i przykrywamy drugą częścią masy ryżowej. Na górę możemy poukładać plasterki masła (ewentualnie), zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

zamiast żurawiny możemy użyć rodzynek lub każdych innych kandyzowanych owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować