Ryż z daktylami, miodem i piersią z kurczaka

4.51 (196 ocen)

Połączenie delikatnego mięsa z piersi z kurczaka z aromatycznymi i słodkimi daktylami daje nam niepowtarzalny efekt w postaci czegoś wyszukanego na niedzielny obiad,

Składniki:

  • Dla 4 osób:
    4 woreczki ryżu
    podwójna pierś z kurczaka
    10 dag daktyli
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    kostka drobiowa
    2 łyżki sosu sojowego
    1 czubata łyżka sezamu
    1/4 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki miodu
    1 łyżka swierzego imbiru
    sól, pieprz, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z daktylami, miodem i piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podlać sosem sojowym. Jak mięso się zarumieni dodać cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać imbir i cynamon. Po 5 minutach dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml wody. Dusić 10 minut. Dodać miód i pokrojone w kawałki daktyle i dusić kolejne 5 minut. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki to zredukować. Gotowe danie podawać z ryżem. Wierzch dania posypać uprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego.

Porady

Można podawać z sałatą lodową z sosem vinegre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować