Połączenie delikatnego mięsa z piersi z kurczaka z aromatycznymi i słodkimi daktylami daje nam niepowtarzalny efekt w postaci czegoś wyszukanego na niedzielny obiad,
Składniki:
Dla 4 osób:
4 woreczki ryżu
podwójna pierś z kurczaka
10 dag daktyli
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
kostka drobiowa
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka sezamu
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
1 łyżka swierzego imbiru
sól, pieprz, olej do smażenia
Ryż z daktylami, miodem i piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podlać sosem sojowym. Jak mięso się zarumieni dodać cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać imbir i cynamon. Po 5 minutach dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml wody. Dusić 10 minut. Dodać miód i pokrojone w kawałki daktyle i dusić kolejne 5 minut. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki to zredukować. Gotowe danie podawać z ryżem. Wierzch dania posypać uprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego.
Komentarze