Ryż z curry i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste i tanie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • ryż brązowy niełuskany
    dymka
    fasolka szparagowa
    dynia
    sól
    pieprz
    curry
    majeranek
    oregano
    słodka papryka
    lubczyk
    olej rzepakowy
    suszona mięta

Ryż z curry i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy na średniej wielkości kawałki dymkę, fasolkę szparagową i dynię.
    Na rozgrzany olej wrzucamy dymkę, a następnie pozostałe warzywa.
    Dusimy dolewając zagotowanej wody, by nie przywierały do patelni.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy pozostałe przyprawy (curry, słodka papryka, majeranek, oregano, lubczyk, suszona mięta).
  • 2. W międzyczasie ryż wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • 3. Gdy warzywa będą już miękkie odcedzamy ryż po czym przekładamy go na patelnię i dolewamy wody. Wszystko razem dusimy, aż woda odparuje.
  • 4. Można podawać z mizerią i kotletem rybnym, jak na zdjęciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy