Ryż z ciepłą konfiturą z truskawek

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Potrawa może być serwowana np. jako drugie śniadania labo lekki letni obiad.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 50 gramów
    - twarożek cottage: 2 łyżki
    - jogurt naturalny: 1 łyżka
    - truskawki: 1 szklanka
    - cukier brązowy: 1 łyżka
    - cynamon: 1 łyżka

Ryż z ciepłą konfiturą z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Truskawki wrzucamy do rondelka, dosypujemy ok. 1 łyżki cukru brązowego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po około 10 minutach truskawki powinny puścić sok i zmięknąć. Mieszamy i zostawiamy na chwile do przestudzenia, tak by lekko zgęstniały.
  • 3. Ryż mieszamy z 3 łyżkami twarożku (samymi grudkami) i łyżką jogurtu.
  • 4. Dookoła ryżu nakładamy truskawkową ciepłą "konfiturę", ryż obficie obsypujemy cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy