Ryż po francusku z kurczakiem w bekonowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw wykonujemy miseczki.Układamy paski boczku parzonego w formie do mufinów , jeden ma być obręczą miseczki a drugi plaster spodem w jednej formie i potem analogicznie w następnych i zapiekamy około 20 min w temp. 200C.- Wykładamy na talerz jeszcze gorące wkładamy w środek folię , żeby się nie odkształciło i odwracamy do góry nogami. Zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka . Filet kroimy w kosteczkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Podsmażamy chwilę i dodajemy cebulę, . Kiedy cebula zbrązowieje dodajemy ugotowany ryż,mieszamy, dodajemy przyprawy i chwilę jeszcze podsmażamy. Układamy w bekonowych miseczkach i posypujemy natką do dekoracji.
Komentarze