Ryż po chińsku

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Wykorzystałam tutaj gotową bazę do sosu knorr fix do potraw chińskich. Moje kubki smakowe są jednak dość wymagające i musiałam doprawić go jeszcze łyżeczką curry. Wyszedł pyszny obiadek :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 woreczki ryżu parabolied
    - 0,5 kg piersi z kurczaka
    - knorr fix do potraw chińskich
    - mieszanka na patelnię warzyw chińskich
    - woda
    - 3 łyżki oleju
    - margaryna
    - łyżeczka curry
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso. Przygotować knorr według przepisu na opakowaniu (w 300ml zimnej wody rozmieszać dokładnie fix) i dodać go do mięsa. Zagotować całość, mieszając od czasu do czasu. Mięso z fixem dusić jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Gdyby sos był za gęsty dolać wody. Dodać jeszcze łyżeczkę curry - wtedy sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.
  • 2. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki margaryny i wrzucić na nią warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • 3. Ugotować ryż. Na środku talerza położyć gorące warzywa. Dookoła nich rołożyć ryż i polać go sosem mięsnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować