Inspiracją było danie, które spróbowałam w chińskiej restauracji. Jednak dodatki są według mojego gustu. Uwielbiam fasolkę i groszek w jednym połączeniu. Danie można przechowywać w lodówce i odgrzać następnego dnia.
Składniki:
ryż ugotowany 1 torebka
jaja 3 szt.
filet z kurczaka 1 szt.
fasolka szparagowa 1 kubek
zielony groszek 1/2 kubka
sól, pieprz do smaku
posiekana dymka ze szczypiorkiem 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
Do fileta:
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sól morska do oprószenia wg. gustu
pieprz do oprószenia wg. gustu
olej do smażenia
Ryż smażony w jajku z fasolką szparagową, groszkiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło. Dodać cebulę, chwilę smażyć, aż się zeszkli.
Na osobnej patelni rozgrzać olej. Fileta umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Przyprawić i usmażyć na złoty kolor.
2.Do cebuli dodać fasolę i groszek. Dodać sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać ryż. Dokładnie wymieszać. Rozdrobnić widelcem.
3.W misce rozbełtać jaja z solą i pieprzem. Wlać do ryżu i wymieszać. Dodać dymkę cebuli oraz pokrojonego w plastry fileta. Mieszać tak długo, aż jajko się całkowicie zetnie i zacznie się przypiekać.
Komentarze